• profiel
  • blog
  • product
  • aanpak
  • resultaat
  • contact

Lezen traint de spier die verbeelding heet

Op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind , 20 november, vierde Stichting Lezen haar 25 jarig bestaan. Met de keuze om het jubileum op deze dag te vieren onderstreept Stichting lezen haar visie: Lezen, een cadeau voor het leven. In het bijzonder voor kinderen. De jubileumbijeenkomst vond plaats in een bijzondere en passende omgeving, De Nederlandse Bank in Amsterdam. Bijzonder was alleen al de binnenkomst. Mieke van der Weij, presentator van deze middag, associeerde deze terecht met een bijna grensovergang, de douane op Schiphol en het bijbehorende vakantiegevoel. Ook dat gevoel past bij lezen.

Bekende en minder bekende Nederlanders vertelden over hun ervaringen met lezen en het belang van lezen. ‘Leesbevordering is mensenwerk’, stelde de directeur van de jarige Stichting, Gerlien van Dalen, in haar welkomswoord. Dat werd deze middag eens en te meer duidelijk in vrijwel alle verhalen die verteld werden. De bibliotheek en de bibliothecaris speelden in de ontwikkeling van ieders leescultuur een belangrijke rol.

Jan Terlouw, schrijver van Oorlogswinter en alleen daarom al mijn held, vind de wet en boeken de ankers van onze samenleving.  “Lezen is de accu van onze samenleving” volgens Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW.

De Amerikaanse emeritus hoogleraar educatie Stephen Krashen van de University of Southern California sprak zijn verbazing uit over het feit dat steeds meer (school)bibliotheken hun deuren moeten sluiten, terwijl onderzoeken laten zien dat vrij lezen en de beschikbaarheid van boeken effectieve middelen zijn voor de leesvaardigheid van kinderen en jongeren. Een voorwaarde om goed te kunnen functioneren in onze maatschappij. Het onderzoekswerk van Krashen is onder meer de bron voor Meer lezen, beter in taal, ook voor het vmbo.

De Nederlandse Bank was niet alleen een bijzondere omgeving, maar ook passend. Investeren in goede lees- en taalvaardigheden van iedereen raakt ook onze economie. Sterker nog het is van invloed op ons bruto nationaal product. “Lezen is niet langer meer een nice to have, maar een need to have voor onze samenleving”, sprak Prinses Laurentien, bestuursvoorzitter van Stichting Lezen en Schrijven. “Inzetten op lezen is ook een sociaal economische investering”. Zij daagde de zorgverzekeraars uit. Als het gaat om goed kunnen lezen en schrijven kunnen de zorgverzekeraars een soortgelijke preventieve rol spelen als bij sporten en gezondheid.

De link met sporten werd ook gelegd door Simon van der Geest, schrijver en winnaar van twee Gouden Griffels. Lezen verbreed je horizon, leert je andere werelden en mensen kennen, zet je aan het denken, zorgt ervoor dat je verdwaalt en weer thuiskomt. Lezen spreekt de verbeelding aan.  Van der Geest: “Train de spier die verbeelding heet door te lezen”! Hoe vaker je het doet hoe groter je spierkracht.

Jubileumbijeenkomst Stichting Lezen

Jubileumbijeenkomst Stichting Lezen

 

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.