• profiel
  • blog
  • product
  • aanpak
  • resultaat
  • contact

Gaan de journalist en bibliothecaris samenwerken?

Tijdens het ontbijt van #B2d11 wist Ernst Jan Pfauth – journalist,  auteur, blogger en chef internet NRC-media – de aanwezigen in de Martinikerk in Groningen te verleiden tot stilte door te openen met de stelling “Als internet een bibliotheek was dan zou die bibliotheek er zo uit zien”. Hij liet een foto zien van heel veel boeken door elkaar op de grond in een oud industrieel gebouw, een zooitje. Kortom geen enkele systematiek of ordening.

Dat Ernst Jan die ordening voor de NRC-lezer als kans ziet voor de digitale webservice van zijn krant en breder was het vervolg. Gepassioneerd vertelde Phauth over het waarom en ontstaan van Brainsley.com, een Engelstalige ordening van het internet van en door experts. Phauth schrijft op zijn blog: “Op Brainsley.com scheppen de gebruikers zelf orde in het web door binnen hun expertise links te delen naar interessante artikelen, boeken, filmpjes, etc. Als een soort openbare bibliotheek”.

Komen de werelden van de journalist en bibliothecaris bij elkaar? Vooralsnog is het een aangelegenheid van de krant, de journalist en in het bijzonder die van de experts zelf. Maar het zou een mooie uitdaging zijn. De expertise van de experts en beide professionals  – journalist en bibliothecaris – zo bij elkaar brengen dat de droom van de dutchproblogger.nl – en velen met hem – vervuld wordt. Een site waarop een expert rond een bepaald onderwerp de lezer nog meer en beter kan informeren over wat hij graag wil weten. Of nog niet wist dat hij dat wilde weten, maar toch die informatie daar kan vinden.

Een verrijking van het aanbod, geordend en gestructureerd rond een specifiek onderwerp, voor een bepaalde doelgroep.  Als wij bibliotheken dat nu nog meer digitaal gaan doen, ook voor al die niet NRC-lezers, is er weer een reden te meer waarom het antwoord van Google op de zoekvraag “Libraries are….” zo treffend is.  De bibliotheek is er voor iedereen, ook digitaal!

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.